CARI BAHAN

Saturday, February 18, 2012

JADI PERDANA MENTERI

Anwar Ibrahim dikatakan mahu jadi Perdana Menteri. Antara kata-kata sinis dan cakap-cakap politik, ungkapan Anwar bakal Perdana Menteri punya tafsiran mengikut sikap masing-masing. Hasan Ali melenting marah selepas dipecat daripada Pas. Antara isi ceramah yang pernah diadakannya, dia kata tidak akan membenarkan Anwar Ibrahim jadi Perdana Menteri. Para pemimpin UMNO sudah lama bertegang urat leher mengatakan Anwar Ibrahim tidak layak jadi Perdana Menteri. Para pemimpin Pakatan Rakyat telah pernah mengeluarkan kenyataan bersama bahawa Anwar Ibrahim adalah bakal Perdana Menteri jika Pakatan Rakyat menang. Anwar Ibrahim sendiri pernah membayangkan dulu jika dia dipenjarakan kerana tuduhan liwat, akan ada Perdana Menteri sementara.

Bercakap mengenai Perdana Menteri ini kekadang membingungkan. Menjadi Perdana Menteri bukan matlamat akhir perjuangan Pakatan Rakyat. Apa lagi perjuangan Pas yang sarat dengan fikrah dan citra Islam. Kekadang, rasanya perdebatan mengenai siapa bakal Perdana Menteri berikutnya jika PR menang menjadikan perjuangan kucar kacir. Soal keikhlasan niat janganlah dikatakan lagi.

Bukankah Allah telah tulis di Lauh Mahfuz sejak azali lagi, siapakah Perdana Menteri berikutnya. Jangan mendahului takdir!

No comments: