CARI BAHAN

Monday, November 26, 2018

Inovasi dalam kehidupan

Mansuia secara fitrahnya sukakan inovasi. Fitrah ini, bagaimanapun hendaklah dikawal.. Kecenderungan kepada inovasi hendaklah hanya dalam lapangan hidup duiawi mereka. Tidak boleh berinovasi dalam soal-soal yang telah digariskan oleh agama. Jika tidak, akan lahir centang pranang dalam agama. 

Islam mengharuskan inovasi dalam kehidupan duniawi. Tiada masalah. Buat bangunan, kenderaan, bangunkan teknologi yang canggih manggih, susun tatacara kehidupan agar lebih rukun dan damai dan macam-macam pembaharuan yang manusia boleh buat. Tapi jangan ubah agama. Jangan tambah dan kurangkan komponen agama yang telah dibawa para nabi. Jika tidak, manusia  akan tersesat jalan dan tak menuju akhirat yang selamat.

Islam menentang pembaharuan dalam aspek agama terutamanya dalam soal ritual ibadah dan keyakinan akidah. Dua hal ini adalah prerogatif wahyu yang didatangkan melalui ajaran para nabi. Kerana itu ISlam menentang Bid'ah. Agama sebelum Islam jadi tersasar kerana camputangan golongan mubtadi' dalama agama masing-masing. Kerana mahu namanya tertera sebagai pemuka dan pencetus, agama asal jadi terseleweng.

No comments: