CARI BAHAN

Saturday, September 26, 2020

KETUHANAN DAN KEAZAZILAN.

 Pergolakan politik masakini amat sukar diramalkan.Apa yang akan jadi pada keesokan hari menjadi tanda soal yang dinantikan jawapannya oleh semua orang. Mana-mana orang boleh membuat telahan. Namun ia cuma telahan. Kejutan-kejutan demi kejutan telah berlaku dan akan terus berlaku. Episod-episod sekarang ini, menjadi babak-babak singkat. Belum panas punggung, berlaku episod dan babak seterusnya.

Bermula daripada perubahan tampuk pemerintahan kepada PH tahun 2018, bertahan selama 22 bulan, kemudian kerajaan PN bula mengambil alih. Kerajaan yang didirikan dengan senarai SD yang dibentangkan kepada YDPA itu kemudian bergelut dengan kekurangan mojoriti yang ketara. Kerajaan itu seperti berdiri di jrang yang sedang terhakis oleh arus deras. Bila-bila masa sahaja tebing boleh runtuh dan kalau tebing runtuh, ghuyublah bersama runtuhan itu beberpa aktor politik yang bersenandung tanpa dahan tempat bergayut. 

Kemudian, tiba-tiba sahaja DSAI mengumumkan yang beliau cukup mojoriti untuk menumbangkan kerajaan PN pimpinan TS Muhyiddin Mat Yassin. Riuh juga arena politik kerana itu. Penerimaan pelbagai. Antara percaya dan tidak. Namun, masa terus berputar. Dalam putaran masa itu, ada yang tidurnya tidak lena. Ada yang bangkit melenting. Ada yang bersenda menyindir. 

Hukum alam terus berlaku. Sikap saling percaya satu sama lain telah mula terhakis sejak peristiwa paling tadah yang berlaku. Peristiwa paling tadah yang menumbangkan juga kerajaan Syafie Apdal di Sabah, yang berakhir dengan PRN. Hari ini PRN itu diadakan.  Malam ini akan tahulah siapa yang akan mendirikan kerajaan. Siapapun yang tegak bertahta, ada untung ruginya. Tidaklah menang satu pihak maka malaikat datang berbondong-bondong merayakannya. 

Politik itu pelumbaan kuasa. Ia adalah satu perkara yang melibatkan persaingan taktik dan siasat. Pihak-pihak yang bergelut ada lebih dan kurang masing-masing. Tidaklah pementasan politik itu satupertarungan antara Tuhan dengan Azazil. Dua-dua pihak dalam seteru politik ada ketuhanannya dan keazazilannya masing-masing.

Selagi bernama manusia, itulah situasinya.

No comments: