CARI BAHAN

Sunday, February 24, 2019

FASIQ DAN ZINDIQ

Nak Jadi fasiq, bukan payah. Buat dosa kecil berterusan dan terjun ke dalam dosa besar dan tidak bertaubat. Berkumpul dua sifat iaitu "israr" dan "irtikab", jadilah Fasiq. Tapi boleh juga jadi Fasiq kalau terlalu hanyut dalam Feqah. Orang yang pandai sangat feqah, dia terjerumus dalam kelangsungan dosa kecil dan mendekati dosa besar. Bagimana boleh jadi demikian?

Ambil misalan. Seorang yang dilarang merokok, dia kata merokok itu hukumnya makruh. Hukum rokok makruh sebab qias dengan bawang atau petai yang menyebabkan mulut busuk. Lalu terus-terusanlah dia merokok. Sedangkan dalil-dalil kuat menggolongkan rokok sebagai benda haram. Berpanjangan merokok menjatuhkan diri ke dalam kesalahan "isror". Kemudian ahli feqah juga tahu kalau dosa besar itu tidak merosakkan diri. tak sembahyang boleh Qodha. Berzina kalau tak sampai masukkan hasyafah tidaklah menjadi dosa. Arak kalau sangka air, tak jadi arak. macam-macamlah helah fekah. Banyak hukum mu'amalat yang dibina atas kaedah "hial" Betapa rosaknya kemahiran fekah yang digunakan secara salah. Jadi fasiqlah ahli feqah kalau tidak diterapkan bersama nilai-nilai tasawwuf.

Tapi, kalau bertasawwuf pula, tidak peduli feqah, lagi bahaya. Jadi Zindiq. Zindiq ni alias keluar agama terus. Misal kata, seorang yang bertasawwuf, dia akan sampai ke peringkat solat pakai niat.boleh buat benda haram kalau maqqam dan melepasi syariat. Sudah masuk ke arena hakikat. Merka lantas membariskan diri sebagai para auliya yang dipanggu "khawas". Ada hukum khusus buat mereka.. Mereka sudah tidak sama dengan oorang awam. Inilah puncanya mereka jadi Zindiq. Menentang Syariat, dan menentang pula Sunnah Rasulullah SAW.

No comments: