CARI BAHAN

Friday, June 24, 2016

TULISAN BERDOSA BERANGAN PAHALA.

Tulisan kita atau ucapan kita yang di"viral"kan tidaklah hanya meraih pahala hasil daripada caci nista orang kepada kita. Ia juga menjadi "sayyiaatul jariah" yang menumpukkan timbunan dosa buat kita apabila setiap kali orang mendengar atau membacanya.

Setelah melemparkan duri ke tengah jalan, lalu orang yang lalu lalang mencemuh sang pelempar duri itu, patutkan dia berkata:


" Terima kasih kerana berikan pahala kepada saya",

Kenapa hanya tamakkan pahala dari orang lain. Tidakkah pula terfikir kita menebarkan dosa menerusi ucapan atau video kita. Jika 100 membaca atau menonton tulisan dan video kita berjenis dosa, maka apakah kita boleh berpeluk tubuh sambil tersenyum menyucikan diri?

Tidak. Tidak ada yang terlepas setelah berbuat angkara. Dunia maya yang menyebarluaskan kejahatan kecil kita membuatkan ia jadi besar dan mega. Jika sepatah kata "laknat" yang kita ungkap dan dibaca ribuan orang, apakah kita hanya dapat satu ucapan dosa? Apakah bila kita menulis satu fitnah adu domba, syak wasangka, tajrih, tuduhan tanpa asas dan menggugat nilai murni islami, lalu dibaca puluhan ribu orang kita hanya membilang pahala kutukan orang ke atas kita? Apakah kita menerima puluhan ribu dosa pula atas capaian orang bagi tulisan kita yang berdosa?

Lalu...masihkah kita mahu berkata:

"Terima kasih kerana berikan saya pahala!".

Bimbangilah banyaknya dosa kerana tulisan tidak berpahala yang terbit daripada kita. Takutilah ucapan dan video yang mengguris luka membelah ufuk timur dan barat hingga kita tidak mungkin mampu mencuci lukanya dan terus bersiponggang seantero dunia.

No comments: