CARI BAHAN

Wednesday, June 22, 2016

Kisah sang guru solat 100 rakaat

Ada cerita yang menakjubkan. Murid-murid menceritakan kehebatan gurunya. Kononnya, gurunya solat taraweh 100 rakaat dalam satu malam. Gurunya beramal sebagaimana para salaf beramal. Cerita muird itu mengangkat darjat gurunya luar dari kebiasaan orang awam. Cerita-cerita kehebatan gurunya itu adalah untuk halwa telinga yang mendengar. Ia bukan untuk dicontohi. Baik oleh murid yang bercerita maupun yang mendengar cerita. Apabila ada orang menidakkan cerita luar biasa itu, orang itu dikatakan cuba menafikan amalan orang soleh.

Cerita kehebatan guru itu lebih kepada mengangkat nama guru. Ia membawa kepada taksub . Banyak ornag, lantaran kerana taksub suka mereka-reka cerita. Cerita itu dirasakan sebagai luahan rasa cinta kepada guru sedangkan sepatutnya rasa cinta itu dijelmakan dalam bentuk mencontohi guru. Murid-murid yang bercerita mengenai kehebatan ibadat guru, tidak pula cuba melaksanakan seperti mana ibadat sang guru.

Salahnya cinta jika hanya membuat hikayat  tentang hebatnya sang guru sedang tidak mengikut apa yang guru buatkan. Jika benar ceritanya, lakukanlah solat 100 rakaat semalam. Kalau tidak mampu setiap malam pun, cubalah untuk semalam sahaja. Buktikan cerita dengan ittiba'. Buka semata-mata lipur lara yang diragukan orang.

Di kala rasa marah bila orang pertikaikan, nyatalah cerita itu hanya kerana dorongan ta'asub untuk meletakkan point-ponint yang boleh dilihat ornag lebihnya sang guru.  

hal demikian telah pun terjadi kepada Rasulullah SAW. Orang yang kononnya cinta rasul, buat cerita-cerita luar biasa mengenai rasul sehingga banginda dilihat sudah bercirikan bukan manusia biasa. Bahkan sudah melangkau alam malaikat. Nabi SAW digambarkan sebagai satu yang mustahil dicontohi. Tidak oleh sang pencerita dna tidak juga oleh khalayak yang mendengar cerita.

Kalau benar bagai dicerita, buatlah sepertimana yang Rasul buat. barulah cerita-cerita luar biasa itu ma'qul.

Apatah lagi guru-guru biasa.

No comments: