CARI BAHAN

Thursday, March 15, 2018

LUPA ITU FITRAH

Ketika Allah ciptakan Adam dan keluarkan Seluruh zuriatnya untuk dilihat Adam, Adam lihat ada satu zuriatnya yang bersinar di dahinya. Adam tanya siapa dia. Allah beritahunya bahawa itulah Daud. Adam tanya berapa umurnya, Allah beritahu 60 tahun. Adam tanya umurnya berapa. Allah beritahunya 1000 tahun. Adam kata sikit sekali umur Daud, Kasihan. Adam minta tambahkan umur Daud. Allah perkenankan dengan syarat diambil daripada umur Adam. Lalu umur Adam pun dicabut 40 tahun dan diberikana kepada Daud menjadikan umur Daud seratus tahun. Umur Adam akan jadi 960 tahun.


Bila sampai masa, Adam pun sampai ajalnya, dia pun mahu dicabut nyawa oleh malaikat Maut. Tetapi Adam berhujah bahawa dia masih punya baki umur 40 tahun. Adam sudah lupa bahawa dia telah memberikan umurnya sebanyak 40 tahun itu kepada Daud.

Adam pelupa dan kerana itu Zuriatnya juga menjadi pelupa.

Cerita ini terdapat dalam Sunan Turmizi dan dirumuskan saheh oleh Albani.

Lupa adalah fitrah manusia. Semua orang boleh terlupa. Kerana lupa, tiada hukum syarak harus dijatuhkan atasnya. Dalam Hadis nabi katakan bahawa catatan malaikat diangkat, yakni tidak ditulis dalam tiga keadaan, salah satunya pada saat terlupa.

Kita berasa sedih dan simpati kepada seorang ibu yang terlupa anaknya dalam kereta sehingga anaknya itu mati sesak nafas dan kepanasan dalam kereta. Ini satu musibah yang tragis. Kata ibu itu, dia terlupa. Apa boleh buat. Lupa adalah watak fitrah manusia. Sesiapa sahaja boleh terlupa bila Allah kehendaki dia terlupa.

Justeru, dalam kita mensesali kejadian tersebut, kita perlu ingat bahawa kelupaan juga boleh menimpa kita pada bila-bila masa. Janganlah kita merasakan kecuaian ibu itu satu dosa dan menambahkan tekanan ke atasnya dengan cemuhan kita.

Satu Saat...kita pun mungkin terlupa anak kita. Antara kita, ada yang lupa insan yang lebih penting dari anak kita, iaitu ibu bapa kita. Jika benar kita terlupa, semoga Allah maafkan kita.

Semoga Allah berikan kesabaran kepada ibu malang itu.

No comments: