CARI BAHAN

Tuesday, January 09, 2018

Pembahagian Kerusi Parlimen PRU14

Sehari dua ni orang politik heboh bercerita pasal pembahagian kerusi Pakatan Harapan yang memperlihatkan tercorotnya parti Amanah. Hanya 27 kerusi Parlimen yang diperuntukkan. Secara sinis, Amanah dianggap sebagai kucing kurap dan melukut tepian gantang. Mungkin ada beberapa bidalan lain yang sesuai dilemparkan kepada Amanah.

Aku tidaklah penyokong Amanah. Bukan juga penyokong mana-mana parti lain. Stattuku sekarang adalah pemerhati gelagat ornag politik. 

Sebenarnya, aku sudah bosan dengan culaan politik sebelum ini. kekuatan sesebuah parti dilihat kepada banyaknya kawasan yang ditandingi. Namun, kalah di banyak kawasan yang ditandingi. Mungkin boleh dicuba satu ramuan baru dalam politik. Bertanding walau satu kerusi lebih baik daripada menimbulkan balah yang meletihkan rakyat.

banyak kerusi dipertandingi bermakna banyak wang deposit yang perlu dikorbankan. Banyak harga untuk jentera yang perlu disalurkan. Parti kaya sahaja yang boleh buat hal demikian. Antara keempat-empat parti dalam Pakatan Harapan, boleh dikatakan Amanahlah yang paling miskin. PBBM walaupun baru ditubuhkan, para pendirinya adalah veteran politik yang banyak daya sumbernya.

Siapa meragui kemampuan kewangan Mahathir?

Mungkin Allah ingin mengatrurkan sesuatu. Kita belum tahu natijahnya.

No comments: