CARI BAHAN

Thursday, December 10, 2015

Bercuti di Songkla

Kira-kira tiga minggu yang lalu, aku bersama keluarga sebelah mentua telah masuk ke Selatan Thai iaitu ke daerah Yala. Misi utama adalah menghadiri kenduri di rumah satu saudara yang berdomisil di Ban Raman, Yala. Namun, dalam kesempatan tersebut, kami dibawa ke Pattani dan bermalam di chalet Teluk Sembilan. Kerana tugas di sekolah, aku hanya bermalam di chalet tersebut dan balik ke Malaysia lebih awal.

Kemudian, kelmarin, tanggal 8 dan 9 Disember, aku sekali lagi  masuk ke Selatan Thai. Daerah yang dituju kali ini adalah Songkla iaitu bandar Songkla dan Hat Yai. Kini  aku bersama rakan sekampungku iaitu Mustafa berserta keluarganya. Tujuan kami hanya bercuti. Ikut bersamaku adalah ibu mentua, isteri dan anaku. Melalui Sempadan Durian Burung, berkereta sendiri, kami menerobos masuk ke Thailand.

Sempadan Durian Burung tidak ramai orang. Tiada kereta yang berbaris-baris. Cuma urusan dilambatkan sedikit semasa berada di sebelah imegresen dan Kastam Thailand. Perlu mengisi beberapa borang.Walaupun para pegawai dan pekerja sempadan Ban Prakob ( Nama bagi sempadan sebelah Siam) mesra, mereka tidak boleh berbahasa Melayu. Bahasa Inggeris pun tidak berapa mahir.  Memang sukar hendak berkomunikasi.  Dalam pada itu, semasa di kaunter, dimintanya duit TBH10 setiap seorang. Entahlah duit untuk apa. Orang kata, derma. Tapi derma untuk apa?

Mulanya kami mahu ke Pantai sakom dna bermalam di sana. Berpandukan GPS dalam HP, aku sebagai pemandu jalan membawa ke jalan kampung melintasi jalan kampung dan berkebun getah. Memang buat naya GPS HP aku. Sepatutnya jalan ikut lebuh raya. Tapi, dibawanya kemi ikut jalan yang asing. Silap aku juga sebagai taip "Sakom" dan bukan "Pantai Sakom"

Walau bagaimanapun, sampai juga akhirnya. Kami singgah di Awana Resort. Tempatnya cantik tapi pelawat tak ada masa itu. Beberapa pekerja ada di sana. Laut bergelora dan pantai keruh. Memang tidak sesuai untuk mandi manda. Kerana Pantai Sakom jauh dari Songkla dan kamu mahu melawat sekitar Songkla dulu, maka tujuan hendak menginap di Pantai sakom kami batalkan. Kami menuju ke Songkla dengan tujuan akan bermalan sahaja di mana-mana hotel di Songkla.

memang susah sikit nak cari hotel kerana pengalaman di Songkla tiada. Aku ada sikit pengalaman ikut orang naik van tahun 2010 dulu. manalah boleh pakai untuk pengembaraan kali ini. Guna daya kemampuan sendiri dengan bantuan GPS di HP. Temui beberapa hotel tapi penuh. Akhirnya jumpa satu hotel lama namanya City Hotel. Hujan sangat lebat masa tu. Malas mencari sudah, kami setuju sahaja dengan hotel itu. Bayarannya pun murah sahaja. TBH400.  Samalah dengan RM40. Kira murah sangatlah. Tapi hotelnya tidaklah ada bintang. 

Lepas Check In, kami keluar jalan-jalan hingga malam. Malam balik tidur.

No comments: