CARI BAHAN

Thursday, April 01, 2021

Hukum Politik-Tiada Sahabat KekalKata seorang pemimpin UMNO, Shahrir Samad yang menjawat jawatan sebagai Ketua UMNO Bahagian Johor Bahru:

"PAS tidak lagi memperkasakan MN yang kini menjadi milik Umno dan BN sahaja."Nampaknya, cerah yang disangka sampai ke petang, mendung di tengahari. Dalam politik, begitulah. Tiada sahabat yang kekal dan sebaliknya juga, tiada musuh yang abadi. Percayalah, yang menjadi rakan politik hari hari ini, tidak ada jaminan akan terus menjadi rakan dalam politik. Musuh politik yang saban hari didoktrinasi kepada ahli-ahli sebagai musuh bangsa dan agama, satu saat boleh ebrtukar menjadi rakan sekutu. Ini hukum politik yang dapat kita saksikan bersama beredarnya episod politik.

Mengenai kenyataan pemimpin UMNO ini, ada lelucon di sana. Bagaimana masih ada MN sedangkan teras kewujudan MN itu adalah Pas dan UMNO. Jika Pas sudah tiada, maka MN itu ranaplah. Tidak betul kenyataan beliau yang mengatakan MN hanya ada UMNO dan BN sahaja. Ini adalah kenyaataan orang yang mengigau atau mamai. Terimalah sahaja hakikat dan tidka perlu berdolak dalik dalam susunan kata.

Biarkan masa beredar dan akan sampai saatnya ikhlim politik akan berubah. Ketika itu sumpah keramat atau cemuhan nista bertukar pula.

Inilah watak politik. Mereka yang masuk politik akan melihat apa yang menguntungkan dalam sengketa kuasa. Kepercayaan saya kepada kejujuran politik sudah menipis kini. Saya berkata:

Biarkan si luncai terjun dengan labu-labunya!

No comments: