CARI BAHAN

Thursday, August 03, 2017

Kita adalah tullabul ilmi!

Yang hafal dua tiga hadis itu orang macam kita. macam akulah. Sindiran " baru hafal dua tiga hadis", mahu cabar pendapat ulama mazhab, sering dilontarkan oleh ornag yang pencapaian ilmunya lemah. Dalam dunia ilmu, sumbangannya boleh dikatakan "nil". Penguasaan dalam ilmu hadis pun tiada. Maka, apab ila ada seorang yang bercakap tentang ilmu hadis yang kita tidak tahu dan tidak kuasai, alangkah baiknya jika kita dengar dan belajar. 

Aku lemah dalam ilmu hadis. Dia pakar hadis. Katakan sahaja "masya Allah!". Jangan perlecehkan PHD bidang hadisnya. Ini perangai busuk hati yang tidak hari ada pada orang Islam yang mencari kesucian jiwa. Jika orang tersebut sombong dan angkuh, itu urusannya dengan Allah. Urusan kita, akui kelemahan diri dan belajar. Itu lebih mulia dan terhormat.

Ada sebilangan yang tidak puas hati dengan titel PHD yang dipegang oleh tokoh kontradik. Lantas PHD itu diperlecehkan. Kalau tak mampu gapai PHD, puji dan sanjunglah kemampuan orang yang mampu menggapainya. Itu lebih baik untuk penjagaan hati. 

Mengkritik ulama silam serimng ditafsirkan mencabar mereka. Dalam dunia pemikiran kritis dan analitikal, ia adalah perkara normal. Orang yang tidak biasa dengan kaedah pemikiran sedemikian akan menganggap kritikan terhadap pandangan ulama silam itu sebagai mencabar dan menghina mereka. Otak yang terlatih hanya menadah dan tidak menapis tidak akan boleh menerima kritikan. Kritikan akan mengundang kemarahan.

Ada kalangan kita yang mampu hafal hadis lebih daripada kita. Kita mungkin jadikan diri kita daif sebagai cermin zaman ini. Lalu, pada anggapan kita, hafalan hadis orang lain pun lebih kurang sama macam kita. Kita cuma ingat dua tiga hadis dan kita rasa orang lain pun ingat dua tiga hadis. Sebab itu sering terpacul dari bicara kita "bari hafal dua tiga hadis nak pertika pendapat ulama silam". 

Mempertikaikan pendapat ulama mazhab, mentarjihkan satu pendapat dan memarjuhkan satu pendapat yang lain sudah jadi kebiasaan di kalangan tokoh-tokoh yang lebih besar dalam sejarah. Keilmuan mereka menjadi rujukan. Jika ada ilmuan yang kita anggap kerdil di negara kita mengikut rentak itu, kita lihat ia bukan pendapat sedniri juga. Ia cuma tauladan dan ikutan daripada para nuqqad ilmu yang telah berbaris ramai sepanjang sejarah.

Tenanglah dan berlapang dada. Cintai semua ilmuan dan jangan musuhi mereka. Jangan terpalit dengan permusuhan orang lain sedangkan kita tidak punya kaitan. Kita adalah Tullab dan berperangailah seperti Tullab.

No comments: