CARI BAHAN

Monday, April 27, 2015

AKIBAT BERCANDA DENGAN ISTILAH

Dalam tulisan ini, apa yang saya mahu katakan bahawa kebiasaan kita selama ini bermain dengan istilah telah menyebabkan kita terperangkap dalam lingkarannya. Istilah-itilah yang saya maksudkan adalah sekular, plural, liberal dan yang lain-lain seumpama denganistilah-istilah tersebut. Pada satu masa dahulu, ahli gerakan Islam meletakkan lebel tersebut kepada puak-puak yang menentang agenda gerakan Islam. Penentangan mereka terhadap agenda gerakan Islam memang benar-benar berlaku dan ada masanya sangat gencar. Maka, dalam menanggapi penentangan tersebut, lahirlah istilah-istilah itu yang dilekatkan kepada mereka supaya ahli dan pendokong perjuangan menjali jelas permainan musuh.

namun, lama-kelamaan, apabila zaman sudah berubah, sikap dan persepsi yang mula mengalami perubahan. Istilah sekular sudah tidak lagi menyengat. Watak sekular juga mula kabur dan dipersoalkan. Pemahaman juga sudah berubah tentang makna sekular. Demikian jugalah istilah-istilah lain.

Saya tidak cukup menguasai ulasan ini untuk menrang secara tuntas. Namun, saya berpandangan istilah yang dulunya kita sedbagai ahli gerakan Islam berikan kepada musuh perjuangan, ia sudah membakar kampung halaman kita. Hari ini, dalam jamaah sendiri pun sudah ada kelompok yang dilebelkan sebagai sekular, liberal dan plural. Setelah letih menyerang musuh, atau mungkin musuh sudah pandai mengelak daripada dikesan, akhirnya sahabat sendirilah yang diserang.

Perkara inilah yang terjadi dalam Pas sebagai sebuah wadah gerakan Islam. Gelaran-gelaran yang satu waktu dulu dihalakan kepada musuh luar gerakan Islam, kini ia ditujukan kepada rakan dalam jemaah. Bermain dengan istilah ini umpama bermain dengan senjata tajam. Jika permainan tidak diiringi dengan gerak yang tersusun berpaksikan ilmu bela diri, maka pada saatnya, senjata tajam itu akan emmakan diri.

Zaman memang sudah berubah. Pemikiran kita perlu menginjak dan meluaskan ruanglingkupnya. Generasi muda hari ini punya pandangan yang tidak lagi serupa dengan generasi tua. terutamanya dalam pencak politik yang berpaksikan pemikiran. 

Rasanya, kita perlu menamatkan syair lama kita yang banyak membicarakan soal sekularisma, plurakisma atau liberalisma. Kita sedang menapak zaman baru dan haiwan buas dalam belantara batu tidak lagi serupa haiwan buas dalam belantara rimba.


No comments: